Vilket Hav Är Det Största?

Hem / Vatten / Vilket Hav Är Det Största?
Vilket Hav Är Det Största?
  • Kommentarer inaktiverade för Vilket Hav Är Det Största?
  • maj 23, 2019 | Vatten

Egentligen är det ganska ironiskt att vår planet heter Jorden, då den består till 70 % av vatten, varav 98 % av det vattnet är saltvatten.

En gång i tiden täckte vatten hela Jorden, och det var i vattnet som de allra första organismerna utvecklades. Haven är aldrig stillastående. Dels avdunstar vattnet ständigt, samlas i moln för att sedan regna ner igen. Sedan finns det undervattensströmmar. Havsströmmarna är avgörande för klimaten, och den kändaste av dessa är Golfströmmen, som rör sig ända från från Mexico upp till Norge. Havet kan också påverkas av månen. Detta kan låta lite som en myt, men faktum är att månen är det som orsakar hög och lågvatten, eller ebb och flod som det kallas.

Det djupaste havet

Världshaven består även av tre olika skikt. I det översta lagret finns mest ljus, mest liv och mest plankton. I det andra lagret, som sträcker sig från 3000 m till 4000 m under havsytan, finns en del liv men temperaturen blir en aning kallare. I det tredje lagret, som kan gå ända ner till 10 000 m, kan det bli riktigt kallt och väldigt mörkt. Här lever endast djuphavsdjur. Botten i haven är för det mesta platt, men består även av många bergskedjor, med vissa toppar som är högre än till och med Mount Everest. Centralryggen är den största bergskedjan under ytan, och Island är en av de få ställen där bergskedjan hamnar ovanför ytan. Medeldjupet bland världens hav ligger på 3729 m, men den djupaste punkten är på 10 994 m. Den finns i Marianergraven i Stilla havet. Marianergraven befinner sig mellan två av Jordens plattor, mellan Stilla havet plattan och Filippinska plattan. Detta gör att graven befinner sig 6 366 km från Jordens medelpunkt.

Det största havet

Stilla havet har inte bara den djupaste havspunkten, det är även det största havet i världen. Den täcker otroliga 32 % av Jordens yta , trots att området runt Antarktis generellt anses vara ett eget hav, som kallas Antarktiska Oceanen. Bortsett från Antarktis omges Stilla havet också av länder som Amerika i öst, samt Asien och Australien i väst. Stilla havet var länge ett mysterium för européerna, och då dess uträckning var okänd vågade inte seglare ge sig ut på dem. De flesta trodde under en lång period att Jorden var platt, och att Stilla havet då slutade med en kant som man kunde trilla över. De allra första att segla över Stilla havet tros vara skandinaviska vikingar, vars skepp har funnits under senare tid i Amerika. Annars brukar man räkna upptäcktsresanden Marco Polo som en av de första att segla över Stilla havet. Han och hans följare upptäckte då den västra delen av havet och var ganska okunniga om hur stort den egentligen var. Men det var seglaren Ferdinand Magellan som gav Stilla havet det namn som den bär än idag, då han efter att ha seglat över oceanen inte upplevde en enda storm. Så småningom skulle fler upptäcktsresande följa efter, bland annat den kända Christofer Columbus, och Stilla havet började därefter få regelbunden båttrafik, och bli det hav vi känner den som idag.

Comments are closed

Leave a comment