Viktiga tips vid fridykning i vrak

Hem / Vatten / Viktiga tips vid fridykning i vrak
Viktiga tips vid fridykning i vrak
 • Kommentarer inaktiverade för Viktiga tips vid fridykning i vrak
 • juli 10, 2018 | Vatten

Fridykning behöver inte bara handla om att dyka ner och upp längs med en lina medan du reser in i ditt inre eller tränar på andningstekniker. Du kan använda dig av dina fridykningskunskaper när du till exempel är på en semesterort nära ett skeppsvrak. Du har ett övertag över dem som snorklar eftersom du kan vara under ytan längre och på så sätt komma riktigt nära vraket. Dessutom kan du ta lättare ta bra bilder eftersom du inte behöver hålla reda på vilket håll luftbubblorna går, något som de som dyker med tuber måste göra, plus att du inte har tuber och annan utrustning som hindrar dig från att komma åt vissa bildvinklar. Hur ska du då göra för att utforska vraken på ett säkert sätt?

Känn till förutsättningarna


Det finns risker med alla typer av dykning. Du behöver känna till faktorer i havet som sikt, strömmar, vind, vågor, båttrafik o.s.v. Vrakdykningar måste planeras noggrant och om det är möjligt att hyra en guide via den lokala dykbutiken, gör det. I annat fall fråga dem om när strömmarna är som svagast, hur mycket båtar som rör sig i området och andra saker som är viktiga att veta. Följande punkter är bra att sätta upp på en check lista:

 • Dykboj – det är mycket viktigt att placera ut en dykboj för att markera för andra båtar och vattenfarkoster att det finns människor vid och under ytan. Dessutom kan du använda den för att fästa en lina med markeringar i så att du kan få ett optimalt schema för andning.
 • Kontrollera djupet – eftersom fridykning utan lina skiljer sig en del från fridykning med lina. Dyk inte djupare än hälften eller två tredjedelar av ditt personbästa. Det kommer hindra dig från att utmana dina gränser och göra dykningen säkrare.
 • En eller flera dykkompisar – just för att man aldrig, oavsett dykform, ska dyka ensam. Säkerhet är a och o vid alla sorters dykning och även om det finns andra som dyker runt samma vrak kan du aldrig lita på att de ser dig om du får syrebrist. De som snorklar kommer heller inte kunna nå dig om du inte flyter upp till ytan. Dessutom är det inte många som vet hur man tar hand om en fridykare, som fått black out, på rätt sätt. Se också till att en av er alltid är ligger i ytan har koll neråt samt att ni undviker att dyka när sikten i vattnet är dålig.

  Dyk inte in i ett vrak om det inte finns en synlig väg ut

  Eftersom en fridykare har ännu mer begränsade syretillgångar än en dykare med tuber är det livsfarligt att ge sig in i vrak eller grottor utan att vara helt säker på var man ska ta sig ut eller om utgången är stor nog att ta sig igenom. Det är också en av anledningarna till att det alltid är att föredra att anlita en guide om det är möjligt.
  Var också observant på trånga utrymmen så att du inte skrapar fenor, våtdräkt eller dig själv mot rostiga och vassa föremål. Bär också dykhandskar för att skydda dina händer och få ett bättre grepp om du vill hålla fast dig för att ligga stilla i vattnet ett tag. Var också rädd om omgivningen och respektera djur- och växtlivet på och runt vraket.

Comments are closed

Leave a comment