Världens största kryssningsfartyg

Hem / Vatten / Världens största kryssningsfartyg
Världens största kryssningsfartyg
  • Kommentarer inaktiverade för Världens största kryssningsfartyg
  • november 15, 2017 | Vatten

Kryssningsfartyg av Oasis-klass har länge varit de största kryssningsfartygen. De som äger dessa fartyg är Royal Caribbean International. De två första fartygen i klassen var Oasis of the Seas och Allure of the Seas som levererades år 2009 och 2010. År 2016 kom Harmony of the Seas och ett fjärde fartyg, MS Symphony of the Seas kommer göra sin jungfruresa under 2018. Det kommer då att vara världens största kryssningsfartyg räknat i bruttoton. Fartygets bruttovikt kommer nämligen hamna på cirka 230 000 ton. Ett femte kryssningsfartyg i Oasis-klassen är under uppbyggnad och ska preliminärt levereras år 2021, men det finns inga konkreta uppgifter om det fartyget ännu.

Symphony of the Seas

Sommaren 2017 flöt Symphony of the Seas ut från en torrdocka vid STX-varvsanläggningen i St. Nazaire i Frankrike. Arbetet med att färdigställa fartygets inredning påbörjades strax efter. Symphony of the Seas är det största fartyget som STX-varvsanläggningen i Frankrike någonsin byggt, innan var det systerfartyget Harmony of the Seas som var det största de hade byggt. Symphony of the Seas har varit under uppbyggnad på varvet i mer än ett år.

Anläggningen är känd för att bygga kryssningsfartyg och de närmsta åren kommer de också bygga nya fartyg för MSC Cruises och Celebrity Cruises. Just nu bygger de Celebrity Edge, den första i en ny klass av fartyg för Celebrity Cruises. STX-varvsanläggningen har också fått uppdraget att bygga det femte kryssningsfartyget i Oasis-klassen till Royal Caribbean International.

Symphony of the Seas är 362 meter lång och 65 meter brett. Kryssningsfartyget har arton däck totalt och kommer att kunna rymma 5 500 passagerare och 2 200 personal. Båtpropellrarna är fyra till antalet och har vardera 7 500 hästkrafter. Motorerna är sex till antalet och av två sorter. Det är fyra Wärtsilä 12V46F med 19 300 hästkrafter och två Wärtsilä 16V46F med 25 700 hästkrafter. Wärtsilä är ett finländskt företag som har hand om mycket av det tekniska ombord på Symphony of the Seas. Wärtsilä har bland annat levererat avgasrörssystemen, navigeringsutrustning, dynamiska positionssystem, deras egna CCTV-system och olika el- och automationslösningar.

Jungfruresan kommer gå från Barcelona, Spanien i april 2018 och i oktober kommer hon flytta hem till sin hamn som är Miami hamn i Florida, USA. En månad senare kommer de första karibiska kryssningarna dra igång och bokning av platser är redan i full gång.

Hytter och stadsdelar ombord

De olika sorter av hytter ombord är många, närmare bestämt fyrtio till antalet. Många av de har balkong, antingen ut över en stadsdel ombord eller mot havet. En ny sorts hytt lanseras också, The Ultimate Family Suite. Den är två våningar hög med en rutschkana mellan våningarna, egen pool på balkongen, en 3D-biograf, biljardbord, air hockeybord och mycket mer. Hytten är på 125 kvadratmeter.

Hytterna som kallas för Aquatheater har stora fönster mot havet så man alltid ser ut. Royal Loft Suite är en tvåvåningshytt med sovsal på övre våningen. Badrummet på övre våningen har badkar, dusch och garderob. På balkongen finns en rymlig matplats bredvid din privata bubbelpool.

Symphony of the Seas har flera andra hytter som man gärna hade bott i själv vid en kryssning.

Ombord kommer det finnas sju stycken olika stadsdelar som de kallar dem. I Central Parks promenadstråk finns det cirka 12 000 växter och träd. På Boardwalk kommer det nya Sugar Beach att befinna sig, där de unga bland annat kan få baka. På Royal Promenade finns restauranger, shopping och barer tillgängligt. I Pool and Sports Zone finns bland annat vattenrutschkanor och en surfsimulator. Spa and Fitness Center är där man kopplar av i den största spa-anläggningen till sjöss eller tränar om man vill det.

I Entertainment Place befinner sig teatrar, underhållning av olika slag och fartygets stora kasinoområde. I Youth Zone finns allt möjligt, för de allra minsta till tonåringar och att sysselsätta sig i flera timmar här är inga problem.

Aktiviteter ombord

Tycker du om underhållning och spel? Eller vill du hellre bara varva ner och koppla av? Det spelar ingen roll, allt som du vill göra, vare sig det är att bli underhållen eller koppla av, finns ombord på Symphony of the Seas.  Mängden av aktiviteter gör att det nästan är svårt att förstå att allt detta finns ombord på ett enda fartyg. Det nya Playmakers Sports Bar kommer att ha trettio stora TV-skärmar för att tillsammans se på sportmatcher, en stor arkadhall och möjligheter att spela olika spel som biljard, schack, eller tjugoett.

Ombord finns stora poolområden, en fullskalig produktion av musikalen Hairspray, vattenrutschkanor, Bionic Bar med robotbartenders och den högsta rutschkanan till havs.

Det finns även laser tag, skridskoåkning, Puzzle Break-rum där man måste arbeta tillsammans för att kunna fly från rummet och mycket annat. Området Splashaway Bay kommer vara en av barnens favoriter, och är ett stort vattenlandsområde med rutschkanor och annat.

För den hungrige finns ett stort utbud att välja mellan, tjugo olika restauranger finns nämligen ombord. Några av dessa är Hooked Seafood, en restaurang i New England-stil, El Loco Fresh som serverar mexikansk mat, Jamies Italian som har rätter inspirerade av kocken Jamie Oliver, 150 Central Park som har mycket amerikansk mat och Izumi Hibachi and Sushi, en japansk grill- och sushirestaurang. Sedan tillkommer ett antal enklare kaféer för att stanna upp för ett mellanmål eller fika. Det finns inte mycket man kommer sakna ombord på världens största kryssningsfartyg.

Comments are closed

Leave a comment