Världens sex bästa vrakdyk

Hem / Vatten / Världens sex bästa vrakdyk
Världens sex bästa vrakdyk
 • Kommentarer inaktiverade för Världens sex bästa vrakdyk
 • juli 20, 2018 | Vatten

Vilket som är rätt lista över världens sex bästa vrakdyk varierar garanterat med vilka dykare som har satt ihop den. Här kommer i alla fall de tio som vi anser är de sex bästa vrakdykplatserna i världen. Hur många av vraken har du dykt vid och hur manga har du kvar att upptäcka?

Vrak i varma respektive kalla vatten

På listan finns bara ett vrak som ligger på norra breddgrader och därmed också betydligt kallare vatten med. Anledningen är att vi planerar att sätta ihop en lista över våra favoritvrak i Europa men kunde inte låta bli att ta med Tabarka i Scapa Flow utanför Orkney eftersom det är ett så välbevarat vrak. Men nu tar vi oss vidare till listan istället.

 1. The Yongala, Australien
  Skeppet sjönk utanför Queenslands kust 1911. 122 människor, galopphästen Moonshine och en röd Linconshire-tjur omkom. 1981 blev Yongala ett av de vrak som skyddas av Historic Shipwrecks Act, vilket innebär att det är förbjudet att dyka inuti vraket. Djurlivet runt vraket består bland annat av rockor, tiger- och tjurhajar, sjöormar och bläckfiskar.
 2. Thistlegorm, Egyptiska Röda havet
  Skeppet attackerades från luften när det fraktade krigsmaterial som gevär, motorcyklar, tågvagnar och lastbilar 1941. Vraket är 131 meter långt och om man vill se allt här räcker det inte med ett dyk. Strömmarna kan vara starka och gå i olika riktningar vid ytan och nere vid vraket.
 3. USAT Liberty, Bali, Indonesien
  Det 120 meter långa vraket, som bara ligger 30 meter ut från kusten, är helt täckt av färgsprakande anemoner och koraller. Vattendjupet varierar mellan 9 och 30 meter och vraket är illa tilltygat vilket gör att det inte går att simma in i det. Men det går fortfarande att se kanoner, toaletter, ångpannor, ankarkätting med mera. Liberty sköts i sank av en japansk ubåt 1942.
 4. Blockship Tabarka, Scapa Flow, Orkney, Skottland
  För att hindra fienden att ta sig in i Scapa Flow-bukten sänkte britterna medvetet skepp. Tabarka var ett av de sista och hon ligger upp och ner vilket ger flera ingångar till vraket. Täckt av bottenlevande växter i ett kristallklart vatten liknar hon en katedral och platsen är magiskt vacker.
 5. The Zenobia, Cypern
  Bilfärjan sjösattes 1979 men sjönk bara några månader efter hennes jungfruresa. Ingen omkom turligt nog och nu ligger hon utanför hamnen i Lanarka. Dykdjupet varierar mellan 16 och 42 meter. Färjan transporterade mer än 120 fordon som alla ligger kvar i djupet. Vraket är stort och djur- och växtlivet runt om är rikligt så det räcker inte med ett dyk om man vill se mycket.
 6. HMS Hermes, Sri Lanka
  Hangarfartyget HMS Hermes sjönk utanför Sri Lankas kust under andra världskriget. Hon var det första skeppet i världen som var designat och byggt som ett hangarfartyg. Många ur besättningen räddade av ett sjukvårdsskepp som låg i närheten men 307 besättningsmän omkom. Skeppet, som är intakt, ligger på babords sida på 53 meters djup. Runt vraket finns ett rikt marint liv.

Några råd på vägen


Vi rekommenderar att du tar hjälp av en dykguide som känner till vraket och omgivningarna väl innan du beger dig ner. Dykning är som bekant inte riskfritt och att dyka runt ett vrak ställer ännu högre krav på rutin och säkerhet.

Comments are closed

Leave a comment