Världens längsta flod

Hem / Vatten / Världens längsta flod
Världens längsta flod
  • Kommentarer inaktiverade för Världens längsta flod
  • oktober 20, 2017 | Vatten

Amazonfloden och Nilen är de två längsta floderna i världen. Fortfarande förs en debatt om vilken flod som egentligen är längst. Det kan vara svårt att mäta längden på en flod då är svårt att bestämma var en flod börjar och slutar. Men med hjälp av en satellit så mättes Amazonfloden till 7 025 kilometer lång år 2005 och med hjälp av samma satellit mättes längden på Nilen till 6 857 kilometer. Många geografer betraktar dock fortfarande Nilen som världens längsta flod, men detta stämmer alltså inte.

Flodens början är i de peruanska Anderna, närmare bestämt på berget Nevado Mismi. Floden börjar med smältvatten från det höga berget som efter en lång färd genom regnskogen Amazonas mynnar ut i Atlanten.

Även om vissa tvivlar på Amazonflodens position som världens längsta flod så är det ingen som betvivlar dess vattenrikedom. I Amazonfloden finns en större vattenmängd än Nilen, Mississippifloden och Changfloden tillsammans. Floden står ensamt för mellan 15 och 20 procent av allt sötvatten som rinner ut i världshaven och på endast 30 sekunder skulle floden kunna tillgodose mänsklighetens dagsbehov av dricksvatten. Den stora avrinningen tränger undan havet när det når Atlanten och bildar ett skikt av sötvatten som sträcker sig 200 kilometer ut.

Människorna längs floden

För de som bor i Amazonas är floden en viktig del i deras liv. Amazonflodens bifloder uppgår till så många som 1 100 stycken med dessa bildas ett nätverk av förbindelser. Detta nätverk av floder rymmer otroligt nog två tredjedelar av allt sötvatten på hela jorden. Floderna har en stor och avgörande betydelse för transporter och för de boende i närheten. Båtar i alla möjliga storlekar trafikerar Amazonfloden. Amazonas har rika naturtillgångar och exporten av denna sker till stor del via Amazonfloden, och import sker samma väg.

Många bor längs floden och är beroende av floden som källa till mat och transportväg. Jorden längs floden mycket bördig och perfekt för små jordbruk. På dessa små jordbruk odlas i huvudsak kassava vilket man gör maniokmjöl utav.

Tillsammans med fisk från floden utgör det basfödan för invånarna här. Floden fungerar också som inkomstkälla för många brasilianer som transporterar last och kör passagerare.

Djurliv

I Amazonfloden finns över 3 500 kända fiskarter, varav flera är omtyckta matfiskar. Här lever också amazonmanaten som enbart äter växter. Manaterna hotas dock av utrotning då de med sin storlek på cirka två meter och en vikt på 350 kilo ger mer än 100 liter olja. I Amazonfloden simmar även en jättelik sötvattensfisk omkring vid namn Arapaiman. Den kallas även för brasiliansk torsk och med sin vikt på dryga 70 kilo är det en fisk som fiskas intensivt. Mycket av fisken hamnar dock inte i magarna på hungriga brasilianare utan en stor del exporteras. Amazondelfinen och guyanadelfinen är två andra djur som lever här. De syns inte ofta, och när de väl gör det är det bara för en kort stund. Amazonfloden bildar tillsammans med den omringande regnfloden en otroligt varierande och artrik flora och fauna som inte återfinns någon annanstans.

Comments are closed

Leave a comment