Världens djupaste sjö

Hem / Vatten / Världens djupaste sjö
Världens djupaste sjö
  • Kommentarer inaktiverade för Världens djupaste sjö
  • mars 13, 2019 | Vatten

Det man vet fram till idag, är att Bajkalsjön är världens djupaste sötvattensjö som även har den största vattenvolymen och ligger i södra Sibirien i Ryssland. Man tror att namnet betyder “den rika sjön” eller “havet”. Sjön är omkring 640 kilometer lång och 80 kilometer bred på bredaste stället och mäter som djupast 1642 meter. Den är ett mycket populärt turismål och lockar närmare 300 000 turister från hela världen varje år. Dess vatten är turkosfärgat när man ser det från stranden och ute på djupare vatten ser det mörkblått ut.

Den ligger i Bajkalgravsänkan och är med sina 8-9 kilometervärldens djupast gravsänka och uppskattas vara ca 25 miljoner år gammal. I sjön finns 22 större öar och världens fjärde största insjö-ö, Olchon. I det kylslagna Sibirien kanske en del tänker att Bajkalsjön är ett kallt och isolerat område men i själva verket är det ett mycket rikt djurliv där med många olika slags landskap.

För den som åker dit och turistar i juni månad, kan få se björnar ta sig ner till vattnet vid sjön och många andra djur kommer också dit och ner till stränderna vid denna tid på året, ditlockade av björnarna som äter vid sjön. För den som är nyfiken och kanske vill åka dit kan kika in på denna sida där man kan se en karta över området och landskapet runt omkring.

Hydrologi

Bajkalsjön har den största ansamlingen av allt sött ytvatten på jorden som är ca 25%. Vattenvolymen mäter upp till hela 23 000 kubikkilometer och är på grund av den enorma vattensamlingen är det något mer än för Östersjön. Floden Angara är enda utflödet från Bajkalsjön och en av Sibiriens största floder till skillnad från det andra utflödet som finns längre söderut.

Under sommaren 2008 var det en grupp ryska forskare som som dök i Bajkalsjön för att undersöka dess botten och vatten. Man hoppades på att hitta saker där som ingen annan tidigare upptäckt. Ingen forskare har tidigare varit djupare ner än 300 meter men man gjorde försök att komma ner till 1400 meters djup. Men osäkerheten var stor eftersom dykutrustningen var anpassad till saltvatten och första dykningen beräknade man till ungefär 4 timmar. En av alla deltagare var äventyraren och professorn Artur Chilingarov som varit med och lett många arktiska expeditioner.

Under ytan

Vattnet är känt för att vara kristallklart och mycket syrerikt där det frodas en rik växtlighet i det kalla och rena vattnet. Där lever också en speciell invånare som kallas Bajkalsälen som är den enda sälart som kan leva i sötvatten. Sälen har väldigt stora ögon som sitter tätt på dess huvud och är en av dom minsta sälarna i världen. Det finns också en speciell fisk i denna sjö som heter Bajkalsimpa som är helt unik för denna sjö och också den märkligaste sortens fisk här. Där finns också cirka 230 arter kräftor och ett litet kräftdjur som utmärker sig är en sort som äter dom minsta algerna och bakterierna och det lilla kräftdjuret är endas 1,5 millimeter långt.

Comments are closed

Leave a comment