Världens djupaste fridykning

Hem / Vatten / Världens djupaste fridykning
Världens djupaste fridykning
  • Kommentarer inaktiverade för Världens djupaste fridykning
  • december 21, 2017 | Vatten

Fridykning är ett dyk under vatten som görs utan lufttuber eller annan andningsgas. Ett fridyk görs alltså på ett enda andetag. För fridykning finns en internationell organisation vid namn International Association for the Development of Apnea (AIDA) som stöds av många fridykare. Det är de som håller koll på olika världsrekord och försök och även de olika klasserna inom fridykning som finns idag. Rekordet i klassen No Limits hålls av österrikaren Herbert Nitsch på 214 meter och sattes år 2007.

Fridykningsklasser

AIDA har flera olika sorters klasser inom fridykning. Inom de olika klasserna gäller olika regler. I klassen konstant vikt (CWT) simmar fridykaren så djupt man kan efter en lina och sen upp igen. Vikter används och det måste vara samma vikt på vägen ner som på vägen upp. Dyket sker med fenor.

I konstant vikt utan fenor (CNF) så är skillnaden endast att man simmar utan fenor, annars är det likadant som klassen konstant vikt. Klassen Statisk APNEA (STA) innebär att fridykaren håller andan så länge som möjligt medans man ligger stilla i vattnet. Ofta sker dessa rekordförsök i en pool där man helt enkelt ligger på magen med mun och näsa under vatten. En annan klass som oftast sker i pool är Dynamisk APNEA (DYN) och här ska man simma så långt som möjligt under vatten med fenor. Alltså dyker man inte på djupet utan man räknar på längden man varit under vatten. Dynamisk APNEA (DNF) utan fenor är detsamma som DYN ovan fast i denna klass sker dyket utan fenor. Free Immersion (FIM) sker genom att man drar sig ner och upp efter en lina. Här har man inga fenor. I alla dessa klasser tävlas det i, ofta genom internationella tävlingar som anordnas på olika platser. Men det finns ytterligare två klasser, Variabel (VWT) och No Limit (NLT). Här bedrivs inga tävlingar utan endast rekordförsök. I klassen variabel åker man nedåt med hjälp av vikter men simmar upp med egen kraft. I No Limit åker man på en sorts släde neråt och uppåt kommer man med hjälp av en ballong fylld med luft. Herbert Nitsch rekord är i klassen No Limit.

Rekord

Herbert Nitsch slog världsrekordet i klassen No Limit i juni 2007 när han dök ner till 214 meters djup. Världsrekordet han slog var hans eget från året innan då han dök 183 meter. År 2012 bestämde han sig för att återigen slå sitt eget rekord i No Limit. På grund av en konflikt mellan sponsorer så var inte AIDA på plats för att göra det eventuella rekordet officiellt. Efter långvarig träning utfördes dyket och han lyckades nå ett djup på 253.2 meter, ett nytt världsrekord om det bara hade blivit officiellt. Det officiella världsrekordet är fortfarande hans dyk från 2007 på 214 meter. Efter hans dyk på 253.2 meter drabbades han av dykarsjuka och flögs med helikopter till Aten för behandling i en tryckkammare. Efter det akuta tillståndet var över fick han även gå igenom en omfattande behandling i Tyskland på grund av dykarsjukan han drabbades av. Med tanke på detta har han sagt att försök i att slå fler rekord är över för hans del.

Comments are closed

Leave a comment