Vad lever på botten

Hem / Vatten / Vad lever på botten
Vad lever på botten
  • Kommentarer inaktiverade för Vad lever på botten
  • maj 27, 2021 | Vatten

Vi människor har länge levt på det som finns i vattnet och vi har även utforskat mycket av livet i haven. Visste du att havet täcker 70 procent av jordens yta och ändå vet vi mer om rymden än det som gömmer sig under ytan på vår egen planet. I den här texten kommer du få lära dig om vad som finns under ytan och hur just du kan göra det ännu bättre.

Snabba fakta om havet

Av allt hav här på jorden är det cirka 90 procent som är djuphav och det är detta område vi har utforskat minst. Den djupaste delen i våra världshav är cirka 10 971 meter under ytan och denna plats är Challengerdjupet i Marianergraven. Man tror att allt började i havet, i bibeln läser vi om hur gud skapade dag och natt, vatten, liv i vattnet och så vidare. Även forskare tror att livet startade i havet, idag har vi en så stor artrikedom i haven att vi upptäcker nya arter med jämna mellanrum. Vår största kvarlevande varelse lever även den i det stora havet, blåvalen. Som jag nämnde tidigare har vi människor levt på det som havet har att erbjuda under en lång tid och än idag lever nästan halva jordens befolkning i närheten av havet. Det kan vi se så himla tydligt om man kollar var våra stora städer ligger i Sverige, Stockholm, Malmö, Göteborg, Umeå, Luleå, alla dessa städer ligger nära vatten och det är även flera av våra större städer.

Korallrev

Korallrev är en mycket populär plats för både människor och djur. Korallreven är faktiskt djur som är stora kalk strukturer som koralldjuret bildar av sitt skelett, det tar flera hundra år för korallen att bli stor. Visste du att Gotland är ett gammalt korallrev och det är just därför marken är så kalkrik. Stenkoraller bildar stommen för alla världens korallrev med sina helt unika kalkskelett och bland dessa fantastiska koraller lever 25 procent av allt liv i det stora havet. Reven är en mycket populär plats för alla möjliga olika arter av fiskar, undervatten kryp och andra undervatten djur. Dessa fiskar dras till reven för fortplantning, skydd och som födokälla. Det är mer än 4000 fiskarter som lever vid korallreven delar eller hel sina liv.

Två olika typer av korallrev

Två olika typer av korallrev

Det finns massa olika arter koraller men det finns två olika typer av korallrev och dessa är de typerna som endast förekommer i marina miljöer. De korallreven som dom flesta tänker på när man hör ordet korallrev är ju dom tropiska korallreven som det kryllar av färger och olika fiskar som ofta förekommer i grunt vatten oftast mindre än 50 meter under ytan där temperaturen sällan understiger 20°C, men sen finns det en till typ av korallrev som lever på djupet där ljuset sällan når till 100 procent. Dessa rev finns oftast mellan 40 ner till 3000 meters djup och med anledning till att dom ligger på sånt djup har man inte så mycket forskning om just dessa rev. Om det kommer mer forskning på det får vi se.

Comments are closed

Leave a comment