Roliga fakta om Döda Havet

Hem / Vatten / Roliga fakta om Döda Havet
Roliga fakta om Döda Havet
  • Kommentarer inaktiverade för Roliga fakta om Döda Havet
  • november 4, 2019 | Vatten

Döda havet är en stor sjö som ligger mellan Israel, Jordanien och Västbanken. Platsen är känd för att vara extremt vacker, men mest känd är havet för att det är så salt. Detta skapar en ekologi som inte hittas på någon annan plats. Döda havets yta ligger på 422 meter under vattennivån, vilket gör det till den lägst belägna platsen på jorden. Sjön uppmäter 65 kilometers längd och på den bredaste punkten 18 kilometers bredd. Djupet i sjön är ungefär 400 meter.

Döda havet har en salthalt på 33,7%, detta kan jämföras med Medelhavets 3,9%. Det finns ett fåtal sjöar, exempelvis Assalsjön i östra Afrika, som har än mer salt vatten. Orsaken till att salthalten är så hög är de närbelägna saltträsken och saltbergen, men också avdunstning och utformning av sjön, där det inte finns något naturligt utlopp. Området har dessutom minimal nederbörd. Vattnet innehåller förutom salt även andra mineraler som tros vara hälsofrämjande. Trots att man gärna kan bada i vattnet tycks det vara lämpligt att dyka under ytan. Hälsoeffekterna har gjort att många människor vill ta sig till platsen för att få sig ett dopp. Idag, precis som den varit historiskt, är Döda havet en kurort dit många människor åker på semester. Eftersom vattnet är så salt och känns oljigt kan man utan svårighet flyta på sjöns yta. Många väljer att smeta in sig med den alkaliska gyttjan som återfinns på platsen. Även denna ska vara bra för hälsan.

Klimatet

Då sjön är så salt kan inga fiskar och ett fåtal växter leva i den. Detta har lett till att djur så som fåglar inte kan bo på platsen. Det finns ett litet antal mikroorganismer som kan leva i den speciella miljön. Dessa mikroorganismer används inom skönhetsindustrin för att försöka framställa krämer och andra preparat mot acne, psoriasis och andra hudåkommor. Tack vare att saltet och mineralerna skall vara positiva för hälsan säljs dessa även på nätet för att människor på andra platser skall kunna ta del av det.

Klimatet
Klimatet

Klimatet vid Döda havet är mycket speciellt. Dessutom hotas sjön av intorkning, och de senaste åren har vattenytan sjunkit extremt mycket. Runtomkring sjön uppstår slukhål eftersom marken undermineras. Orsaken till att miljön i och kring sjön ändras är framförallt på grund av att Jordanfloden, vilken är sjöns enda tillflödeskälla, är mycket mindre kraftig än den varit historiskt. Detta är på grund av att floden används till att bevattna mycket mark innan den mynnar ut i sjön. För att minska detta problem finns det tankar om att eventuellt bygga pipelines som förser döda havet med vatten igen, detta skulle då komma ifrån Röda Havet.

Turism

Trots att havet är hotat är det ett roligt resmål som man sent glömmer. Att sjön ligger så långt under vattenytan gör att mer av de ultravioletta strålarna filtreras bord och det är därför säkrare att sola här än på andra platser. Kring sjön finns det flera hotell, spa-anläggningar och det finns många olika typer av behandlingar att tillgå. Om man tycker om en mer händelserik semester finns det många spännande saker att se runt om sjön. Man kan besöka allt ifrån en stor national park till klippbyar och stora städer som nås efter ett par timmars transport. Den närmsta flygplatsen för att besöka sjön är Queen Alia Intl, som ligger 40 km från sjön.

Comments are closed

Leave a comment