Rekordet för ensamvärldsomseglingar

Hem / Vatten / Rekordet för ensamvärldsomseglingar
Rekordet för ensamvärldsomseglingar
  • Kommentarer inaktiverade för Rekordet för ensamvärldsomseglingar
  • december 2, 2017 | Vatten

Det finns flera olika uppfattningar om vad som räknas som en världsomsegling. En definition för att det ska vara det, krävs att man korsar alla meridianer åtminstone en gång. Men med den definitionen skulle en ubåt som snurrat runt Nordpolen sägas kunnat ha genomfört en världsomsegling. Men det finns även mer striktare definitioner, som att passera ekvatorn eller längs rutten passera antipoden till någon tidigare punkt. En antipod är platsen man skulle komma till om man skulle färdas genom jordens mittpunkt. Det finns en regel för hur världens snabbaste världsomsegling ska gå till där längden ska vara minst jordens omkrets enligt en teoretisk beräknad rak rutt från utgångspunkten och tillbaka. År 2017 slog en man rekordet i att göra en ensamvärldsomsegling. Hans namn är François Gabart.

Vem är François Gabart

François år 34 år och har hela livet sysslat med segling, Sin första tävling vann han när han var 14 år då han blev fransk mästare i optimist. 2 år senare vann blev han fransk mästare igen, fast i en annan segeljolleklass. 2001 blev han juniorvärldsmästare med en Tornado, en tvåmanssegelkatamaran. Sedan detta år har han stått på podium i alla möjliga sorters segeltävlingar i princip vartenda år. År 2017 bestämde han sig för att segla jorden runt ensam.

Rekordförsöket

Det första rekordet i solosegling runt jorden sattes år 2004. Då tog det drygt 72 dagar att göra den resan. År 2016 satte en landsman till François världsrekord och då tog det drygt 49 dagar. François Gabart seglade jorden runt på 42 dagar och 16 timmar. Därmed slog han sin landsmans rekord med cirka sex dagar. Han gick i mål klockan 02.45 natten till söndagen den 17 december 2017 och det var en glad François som passerade mållinjen. Start och mål var mellan ön Ouessant utanför Frankrikes nordvästkust och det brittiska Lizard Point.  För att göra resan har François och hans team jobbat hårt. Resan gjordes med en 30 meter lång maxi-trimaran, som döpts till Macif.  20 personer, varav de flesta av dessa är tekniker och ingenjörer, har jobbat med att få den i toppskick. Tack vare allt detta jobb så blev trimaranen riktigt snabb. På resan var toppfarten som mest cirka 35 knop. När François började sin resa runt världen så hade han tur med vädret, han hade gynnsamma vindar under stora delar av tiden. Under den utmanande sträckan över Stilla havet hjälpte dessa vindar honom även här. Under resans gång stötte han på en del tekniska problem, men de flesta av dessa lyckades han åtgärda själv. Så förutom att vara ensam på denna trimaran i 42 dagar och 16 timmar fick han även mecka en hel del under resans gång. Efter målgången sa han själv att han inte trodde att han skulle lyckas att slå rekordet men att han hade en liten förhoppning om att det skulle kunna gå. Men att han skulle slå rekordet med så stor marginal kunde han aldrig tro. En tid på 42 dagar och 16 timmar är en otroligt bra tid. Som jämförelse så är rekordet på en jordenruntsegling 40 dagar och 23 timmar och seglades i början av 2017. Här var det dock en sju man stark besättning ombord, så att klara det ensam med så liten marginal till det rekordet är verkligen starkt jobbat.

Comments are closed

Leave a comment