Monstervågor

Hem / Vatten / Monstervågor
Monstervågor
  • Kommentarer inaktiverade för Monstervågor
  • november 29, 2017 | Vatten

Höga vågor orsakar ofta omfattande förödelse om vågorna träffar fartyg till havs. En våg kan orsakas av vind, vattenströmmar eller geologisk aktivitet.

Den högsta dokumenterade vågen inträffade år 1958 i Lituaya Bay i Alaska. Vågen inträffade under mycket speciella omständigheter. En jordbävning inträffade i området och från 900 meters höjd föll det 30 miljoner kubikmeter sten ner i den inre änden av denna havsvik med en längd på cirka en mil.

Då stenarna dånade ner i havet bildades en lokal tsunami som förstörde allt i sin väg. Efter denna tsunami hade träd på en höjd av 524 meter svepts med av vågen. Vågen måste alltså ha blivit så hög som minst 524 meter!  Nu inträffade detta i en avskild havsvik under mycket speciella omständigheter, med trots det så är det en våg som inträffade, och det rekordet kommer bli svårt att slå med tanke på att de högsta vågor som uppmätts ute till havs varit runt 34 meter höga.

De högsta uppmätta monstervågorna

År 1900 tros en våg på 34 meter ha svept in över ögruppen Flannan Isles i Skottland. I vägen för vågen fanns ett fyrtorn och alla tre fyrvaktare som befann sig där försvann spårlöst. En lika hög våg dokumenterades 1933 av ett amerikanskt militärfartyg i Stilla havet. 1980 träffades en oljetanker av en 30 meter hög våg. Detta hände utanför Sydafrikas kust. 1995 gjordes den första vetenskapliga mätningen av en monstervåg då oljeplattformen Draupner i Nordsjön träffades av en våg som mätte 25,6 meter i höjd. I Svenska vatten har sådana monstervågor aldrig uppmätts utan de högsta uppmätta vågorna i Sverige kallas istället för extremvågor. Den högsta vågen som uppmätts längs den svenska kusten var 13,9 meter hög och detta inträffade år 2011.

Tsunamivågor

Tsunamivågor orsakas i de flesta fall av seismisk aktivitet på havsbotten, exempelvis på grund av jordbävningar orsakade av plattektonik och när en platta trycks in under en annan platta. Det som händer då är att vattnet förflyttas och när vattnet ska återgå till sitt läge bildas en energirik våg.

Styrkan i en tsunami bildas av denna massiva energi som uppstår av mängden vatten som satts i rörelse. En tsunamivåg är 10 000 gånger kraftfullare än en vanlig ytvåg. En tsunamivåg skiljer sig från en vanlig våg på det sättet att tsunamivågen inte bara är på ytan, utan vågen går hela vägen ner till botten. Ute på djupt hav syns därför inte så höga vågor från en tsunami. När vattnet blir grundare måste havsnivån ta vägen någonstans. Då tsunamivågen fortfarande har kvar sin enorma energi i sig kommer havsnivån att stiga och när havet tar slut kommer vågen att vara flera meter hög och väldigt kraftfull då den slår till mot land.

I Japan har man testat tsunamivågornas påverkan på människor vid olika höjd på vågen. Man utgick från att tsunamivågorna var orsakade av en jordbävning på havsbotten. Det man fick fram var att vid en tsunamivåg på en meter dör alla som kommer i vägen. Är vågen endast 80 cm hög dör fortfarande 90 procent och det räcker med en tsunamivåg på 30 cm för att ramla omkull.  Detta visar på hur kraftfulla tsunamivågorna verkligen är.

Comments are closed

Leave a comment