Den sjunkna romerska hamnen Olbia

Hem / Vatten / Den sjunkna romerska hamnen Olbia
Den sjunkna romerska hamnen Olbia
  • Kommentarer inaktiverade för Den sjunkna romerska hamnen Olbia
  • augusti 14, 2018 | Vatten

Den forntida romerska staden Olbia föll offer för en långsam höjning av havsnivån i Medelhavet men det är fortfarande full möjligt att besöka lämningarna av hamnen för dem som är beredda att dra på simfenor, cyklop och en snorkel.
Belägen vid den fyra kilometer långa sandstranden Almanarre i södra Frankrike, som är ett mecka för solturister och kitesurfare, är det lätt att nå ruinerna från den 2000 år gamla staden. Olbia ligger bara några meter ur från strandkanten. Det gör att det även de mindre dykarna kan följa med ut och uppleva allt spännande som ligger precis under havsytan.

Viktig hamn i romarriket


Under vattenytan gömmer sig bland annat en samling av rektangulära kalkstensblock, några perfekt uppradade andra utspridda över havsbotten, och utgör det som finns kvar av hamnen utanför Olbia. Olbia grundades av grekerna på 300-talet f. Kr. i utkanterna av det som i dag är rivierastaden Hyeres. Efter att den närliggande staden Marseille kapitulerade för Julius Caesar 49 f. Kr. kom regionen att successivt hamna under romersk kontroll och ingå i det romerska riket, en händelse som gjorde att Olbia försågs med en hamn runt vår tideräknings början. Den 100 meter långa hamnen användes, enligt marinarkeologerna, bara i 80 år eftersom hamnens läge gjorde att den var exponerad för den starka nordvästvinden och heller inte kunde mäta sig med den större hamnstaden Toulon som låg 20 kilometer längre västerut och i ett betydligt mer skyddat läge.

Uppslukad av det stigande tidvattnet


I och med att många av stenblocken som hamnen var uppbyggd av plundrades av lokalbefolkningen som använde dem för att bygga hus, började hamnen i Olbia sjunka. Dessutom steg havsnivån med nästan en meter under 2000 år vilket också bidrog till att hamnen sakta började sjunka. I dag är det möjligt att besöka det arkeologiska området som utgör det som finns kvar av Olbia, som för övrigt betyder lycklig på antik grekiska, inklusive uppvärmda bad, butiker, bostäder och befästningar, som ligger på torra land ovanför den sjunkna hamnen. Området ger en bra inblick i hur en liten stad under kunde se ut under romarrikets glansdagar.

Olbia var bebott under nästan 1000 år innan staden övergavs under det franska styret, 450-751 e. Kr., och de sista invånarna flydde längre in från kusten. Medan landområdet, som upptäcktes av arkeologer för ett sekel sedan, ligger fullt synligt för blotta ögat är de få som känner till att en viktig del av Olbias historia ligger dold under ytan i Almanarres oemotståndliga badvatten. En historia som är täckt av pärlemor och koloniserad av sjöborrar och sjöstjärnor. Många turister som besöker den delen av stranden där den sjunkna hamnen ligger gör det i regel för att vattnet alltid är varmare där. Och det finns även de i lokalbefolkningen som inte känner till den gömda skatten i havet. Förhoppningsvis drar både de och turisterna på sig simfenor, cyklop och snorkel och beger sig ner under vattenytan för att en närmare titt.

Comments are closed

Leave a comment