Bästa tipsen för havsfiske

Hem / Vatten / Bästa tipsen för havsfiske
Bästa tipsen för havsfiske
  • Kommentarer inaktiverade för Bästa tipsen för havsfiske
  • september 24, 2019 | Vatten

Det är ett riktigt äventyr att bege sig ut på havet för att fiska och det går att välja mellan många fiskarter att få på kroken. Det vanligaste är att man beger sig ut på någon av de fiskebåtarna som erbjuder dagsturer runt om i de svenska hamnarna, för att försöka fånga torsk, makrill eller sill. Visserligen är det många svenskar som någon gång under sitt liv beger sig till mer exotiska platser i världen för att testa riktigt havsfiske och fånga exceptionella stora fiskarterna, så som barracuda, svärdfisk och tonfisk. Oavsett vilken typ av havsfiske man beger sig ut på, så är det en mycket speciell upplevelse. Vem vet det kanske ger blodad tand och blir ett nytt fritidsintresse!

Fiska från båt på havet

Havsfiske sker på båten medans den driver gungandes på vågorna. Fisket bedrivs rakt ner och man metar med någon typ av agn. Vilket agn som används beror helt och hållet på vilken fiskart som man vill få på kroken. Fisken hittas med hjälp av GPS eller ekolod. Då vrak, grundtoppar och liknande platser syns, vilket innebär att det också finns fisk där. Det är sällan att kaptenen släpper ankaret, eftersom båten hålls på plats med hjälp av båtmotorerna. Man bör inte ha anlag för sjösjuka om det skulle gunga extra mycket, men det finns piller mot sådant om man ändå vill testa havsfiske.

Vad krävs det för utrustning?

För att fiska till havs krävs det att man använder sig av ett riktigt havsfiskespö som är mellan 6 – 7,5 fot i längd. Havsdjupet som man fiskar på ligger på cirka 20 meter, men ibland kan det bli upp till 100 meter. Det gäller också att ha både lina och multi- eller haspelrulle som klarar av påfrestningar. Jämfört med den utrustning som man har när man fiskar från land, måste havfiskeutrustningen klara av lite mer tuffare tag. Dessutom behöver utrustningen orka hålla fiskar som väger lite mer än vanliga småfiskar.

Bästa tipsen för havsfiske
Bästa tipsen för havsfiske

Därför bör man kunna hantera utrustningen eftersom den blir tyngre, visserligen finns det utrustning som kan hjälpa till att hålla i spöet, men man bör ändå ha en god fysik. De flesta turbåtar har utrustning, som de hyr ut om man vill testa havsfiske först om det är något man vill syssla med i framtiden. För kostnaderna kan lätt bli ganska höga om all utrustning ska köpas på en och samma gång.

Krokar och bete

Till en början väljs en krok efter vilken typ av fiskart man vill fånga, då fiskekrokarna finns i olika storlekar och modeller. Dessutom bör man tänka på vilken typ av agn som ska användas innan det är dags att välja krok. Agnet väljs utifrån vilken fisk man vill få på kroken. Räkor, småfisk eller musslor används vanligtvis. Räkor är mest gångbart och den delas i cirka tre småbitar beroende på vilken krok som används. De flesta fiskarter har en mindre mun, vilket gör att fisken inte kan få in betet i munnen om det är för stort. I vissa fall går det också att använda någon typ av tackel, speciellt om man är ute efter att fånga mycket fisk på en och samma gång.

Comments are closed

Leave a comment