Är kapten Cooks MS Endevour återfunnet efter 240 år?

Hem / Vatten / Är kapten Cooks MS Endevour återfunnet efter 240 år?
Är kapten Cooks MS Endevour återfunnet efter 240 år?
  • Kommentarer inaktiverade för Är kapten Cooks MS Endevour återfunnet efter 240 år?
  • augusti 28, 2018 | Vatten

Ett av de största maritima mysterierna genom tiderna kan ha fått sin upplösning i och med upptäckten av James Cooks skepp HMS Endeavour. Skeppet var det som Cook var kapten på när han ledde den första expeditionen med brittiska deltagare till Australien.
Marinarkeologerna förväntas tillkännage ett genombrott i den 25 år långa forskningsprojektet vars avsikt har varit att hitta det 250 år gamla skeppet. Den troliga vrakplatsen har ringats in till Newport Harbour, på Rhode Islands västkust. Rhode Island ligger i sin tur utanför USA:s nordöstkust. Den mer exakta positionen för vraket sägs vara strax utanför Goat Islands kust, i närheten av Gurneys Resort.

Datering och katalogisering av artefakter

Arkeologer från Australian National Maritime Museum (ANMM) och Rhode Island Marine Archaeology Project (RIMAP) har uppgett att de kommer avslöja alla detaljer gällande deras arbete och en 3D-bild av fyndplatsen. Huruvida det är resterna efter HMS Endeavour eller inte kan arkeologerna inte avgöra förrän de har undersökts och daterats, något som kommer att ske under 2019. Det arbetet beräknas ta minst ett år vilket gör att vi först 2020 kan få veta om det är kapten Cooks skepp eller inte. Sökarbetet inleddes efter att RIMAP:s chef Kathy Abbass lokaliserade historiska dokument i London. Dokumenten guidade henne och hennes forskarlag till Newport Harbour. I och med att den möjliga vrakplatsen är identifierad är nästa steg för arkeologerna att leta upp bevis för att informationen stämmer. De håller på att äska medel för att kunna genomföra en fullskalig arkeologisk undersökning. Planen är att de föremål som har och ska bärgas ska bli till en utställning som är planerad under 2019.

Historian runt HMS Endeavour och James Cook

Endeavour köptes in av brittiska marinen 1768 och navigerades av James Cook, under den omtalade och historiska resan, i syfte att erövra Australien för Storbritanniens räkning. När Cook anlände till Botany Bay, på Australiens östkust, 1770, var Endeavour det första skeppet som gjorde det. Skeppet döptes senare om till Earl of Sandwich 2 och sista gången någon såg till skeppet var 1778 när hon användes för att frakta material under amerikanska självständighetskriget. Forskarna tror att Endeavour var en del av den flotta av totalt 13 skepp som sänktes av britterna under frihetskriget för att omöjliggöra för fransmännen att inta Newport Harbour. RIMAP inledde efterforskningarna gällande sjunkna brittiska transportskepp i Newport Harbour, 1993. De hittade 13 potentiella kandidater till HMS Endeavour men resultaten av undersökningen har nyligen minskat ner antalet möjliga skepp till en eller två arkeologiska undersökningsplatser. Tidigare teorier om skeppets slutliga viloplats inkluderar bland annat att hon vilar på botten av Thames, någonstans mellan Woolwich och Greenwich, in London. Skeppet ska under sin sista tid som mottagningshem för kvinnliga fångar och sedan som hem för en pensionerad man och hans familj. 1993 byggde man en replik av Endeavour i Sydney och NASA har också döpt ett rymdskepp efter kapten Cooks skepp. I väntan på finansiering för att kunna starta den marinarkeologiska utgrävningen har området spärrats av och dykning på platsen är också förbjuden för att förhindra vrakplundring.

Comments are closed

Leave a comment